Talianske zákutia miluje nejeden svetobežník. Plavba gondolou po kanáloch v Benátkach, návšteva slávneho kolosea v Ríme, prechádzka vinicami Toskánska. A, samozrejme, ich svetovo vychýrená kuchyňa založená na pizzi, cestovinách a rybách.
V každom kúte je však špecifická, svojská, niečím originálna. Typická len a len pre danú oblasť. Trinásť častí krajiny Apeninského polostrova poznáte a ich príbeh pokračuje. Taliansko ešte má čo ponúknúť.
SARDÍNIA
Obľúbená destinácia dovolenkárov, ktorá stále láka ľudí na svoje krásy. Najčastejšie v kuchyni využívajú hrozno, zeleninu a obilie. S radosťou vám ako chuťovku naservírujú tenké rezy šunky z divokých bravov, pripravia chutnú rybu či zverinu. Ak chcete vyskúšať tradičné jedlo Sardínie, dajte si carta da misica. Kúpite si tak snehobiely nekysnutý chlieb sardínskych pastierov.
SICÍLIA
Keď sa povie Sicília, nejednému z nás sa v mysli vynorí spojenie s talianskou mafiou či Al Caponem. Niektorých možno odrádzajú predsudky a Sicíliu nenavštívia. Tí, ktorí sa predsa len rozhodnú ísť tam, by sa mali pripraviť najmä rybie kulinárske zážitky a veľké množstvo sladkostí. Nezabudnite ochutnať sicílsku zmrzlinu a ich plnené olivy. Tradičné jedlo pre „mafiánsky“ ostrov je anekketti gratinati. Ide o malé pečené kolieska chobotníc, ktoré sú obalené v strúhanke, soli, korení, cesnaku a petržlene.