Giuliano

Nie je Taliansko ako Taliansko #3

Nie je Taliansko ako Taliansko #3

Tak ako je Slovensko rozdelené na osem krajov, na rôzne regióny, tak aj Taliansko sa môže pýšiť časťami so svojským rázom. Každá je niečím krásna, niečím zaujímavá, niečím originálna.

Každá časť Talianska sa môže pochváliť svojskou kuchyňou, jedlom tradičným len a len pre ňu. V dvoch rozličných mestách nedostanete na tanieri rovnaké jedlo.

LIGURSKO
Krajinná časť, ktorá je známa omáčkou “presto”. Silne korenená, vyrobená z oleja, syru, cesnaku a orechov. Z dezertov si tu ľudia pochutnávajú na janovskom koláči. Ak chcete ochutnať tradičné ligurské jedlo, potom si objednajte Tortu Pasgualinu. Ide o spojenie špenátu s artičokami, vajíčkom, mliekom, strúhankou a syrom.

LOMBARDSKO
Na veľké prekvapenie dominuje v lombardskej kuchyni ryža, údeniny, syry a hovädzie mäso. Typickým jedlom je Rissoto alla Milanese, pričom ide o najtypickejšie lombardské jedlo. Predstavuje spojenie ryže s maslovo-šafranovou omáčkou, hydinovou pečeňou, teľacím brzlíkom, hríbmi a bodku tvorí strúhaný parmezán.

MARCHE
Ak patríte medzi milovníkov pikantných polievok z rýb, paštét či bravčovej pečienky, rozhodne navštívte oblasť Marche. A samozrejme nezabudnite ochutnať ich Brodeto di pesce – veľmi hustú rybaciu polievku, na prípravu ktorej je použitých hneď niekoľko morských potvoriek.

PIEMONT
Piemontskej kuchyni dominujú silne korenené jedlá a paradoxne „francúzske“ syry, teda krémové, vyrobené z masla a smotany. Typickým jedlom Piemontu je Insalata di maccheroni. Ide o makaróny s vajíčkovo-rajčinovou omáčkou.

RÍM
Hlavné mesto Talianska je známe tým, že jeho kuchyňa je ťažšie stráviteľná a napriek tomu, že Taliani dbajú na „bella figura“, práve jedlo z Ríma ohrozuje štíhlu líniu. Ak ste sa už rozhodli navštíviť mesto Romula a Rema určite ochutnajte Abbacchio, jahňatá, ktoré sú chované len na materskom mlieku, pečené v rúre, podávané v omáčke z oleja, šalvie, rozmarínu, octu, cesnaku a sardel.