Taliansko je krajinou rozmanitosti. Nielen čo sa týka prírody, histórie, ale najmä kuchyne. Keď sa povie Taliansko, mnohí si predstavíme Rím, Benátky, Toskánsko a Sardíniu. Krajina Apeninského polostrova však v sebe ukrýva omnoho viac, a to najmä z kulinárskeho hľadiska.
Každá oblasť talianskej čižmy má svoju tradíciu. Svoju cestu, ktorou sa uberá pri varení. Jednoducho niečo, čím je iná oproti ostatnej časti. Niečo výnimočné, niečo špeciálne. Svoj špecifický gurmánsky znak.
APULIA
Kuchyňa Apulie je veľmi výživná, sladká a pomerne ťažká. Nájdete v nej rybacie polievky, ale aj typické korenené údeniny, chobotnice či ustrice. Ich špecialitou sú miestne syry a z ovocia dominujú šťavnaté zelené figy a melóny. Typickým jedlom je cozze gratinate. Ide o polootvorené mušle postriekané olejom, s petržlenom a cesnakom, opekané dozlata.
ABRUZI A MOLISE
Prímorské oblasti sa pýšia najmä jedlami z rýb. Typické jedlo pre túto oblasť je bordetto, teda rybacia polievka s cibuľou, cesnakom, petržlenom, paradajkami a bobkovým listom. Každý si ju dochucuje podľa svojej chuti bielym octom.
BASILICATA
Oblasť s veľmi svojráznou kuchyňou. Prevládajú v nej strukovinové a zeleninové polievky, údeniny, zverina, artičoky a pikantné syry. Typickým znakom je, že všetko sa podáva s veľkou dávkou zázvoru. Kulinársky zázrak z tejto oblasti všetci dobre poznáme. Ide o minestrone, hustú zeleninovú polievku s drobnými cestovinami a bylinkami.
BENÁTKY
Turisti ich milujú. Kvôli histórii, aj kvôli Shakespearovi. Pre túto oblasť je príznačné to, že kuchyňu zásobujú z domácich zdrojov zeleniny, strukovín, ovocia a hovädzieho dobytku. Tradičným benátskym jedlom je baicoli – pečivo z múky, cukru, soli a masla, prevoňané pomarančovou kôrou.