Keď sa povie Taliansko, mnohým sa v mysli vynorí pizza, víno, Toskánsko a cestoviny pripravené všetkými možnými spôsobmi. Kto by nemiloval národné jedlo špagety, lahodné zapekané lasagne či plnené tortellini? Pravdou však ostáva, že hoci sú cestoviny neodmysliteľnou súčasťou apeninskej čižmy, nie sú až také talianske ako sa zdá.
Obľúbená pasta bola do Talianska privezená. Za objavenie skvelej chuti a zaradenie do národnej kuchyne sa môžu Taliani poďakovať benátskemu cestovateľovi, Marcovi Polovi. Ten totiž v 13. storočí objavil ich čaro v Ázii a priniesol ich do svojej domoviny.
Prvé cestoviny, ktoré obyvatelia Benátok ochutnali, boli vyrobené z ryžovej múky. Až potom ich Taliani začali vyrábať podľa seba, a to z pšeničnej múky. Pôvodné makaróny rozšírili o ďalšie a ďalšie tvary a veľkosti, a tak sa dnes môžeme tešiť širokému výberu od dlhých chudých špagiet až po veľké trúbky určené na plnenie (cannelloni). Okrem rôznych tvarov cestovín sú dnes rozšírené aj rôzne druhy. Od tých, ktoré sú vyrábané pôvodnou talianskou metódou, cez vaječné, celozrnné až po špaldové. V krajine Apeninského polostrova však nedajú dopustiť na cestoviny vyrobené z kvalitnej tvrdej pšenice a vody.