Taliansko dýcha históriou, láskou a dobrým jedlom. Stačí, že len prekročíte hranice apeninskej čižmy a priam cítite lásku Rómea a Júlie, zradu z Hamleta, vôňu vinohradníckych oblastí a zbierajú sa vám slinky na tradičnú taliansku kuchyňu.
Krajina na Apeninskom polostrove je nádherná, pestrá, bohatá na históriu, delikátnu kuchyňu a patrí medzi obľúbené destinácie zamilovaných. Najznámejšiu legendu o Ríme pozná dnes už aj malé dieťa. Dvaja bratia, Romulus a Remus, zachránení vlčicou, založili hlavné mesto Talianska. Aj vďaka tejto legende sa stal národným zvieraťom Talianska vlk. V skutočnosti sa však na vzniku Ríma podieľal najmä kmeň Latina, ktorý porazil pôvodných kolonizátorov, Etruskov.
Ako historický míľnik mnohí považujú tragickú lásku Rómea a Júlie, hoci ide o fiktívny príbeh. Každoročne navštívi Veronu, dejisko krvavého vzťahu, viac ako 1,5 milióna ľudí. S dychtivosťou poľovníckeho psa, keď zacíti korisť, sa náhlia k domu Kapuletovcov, aby vzhliadli slávny balkón. Na škodu je však okrem fiktívnej tragédie to, že dom bol postavený až niekoľko rokov po tom, čo Shakespeare napísal svoje najznámejšie dielo.
Talianska kuchyňa patrí rozhodne medzi tie najchutnejšie, najprepracovanejšie a najdelikátnejšie. Aj keď by mohli mnohí protestovať, čo je také úžasné na upečení pizze. Talianske jedlo nie je len placka z kysnutého cesta obhádzaná paradajkami, syrom a bazalkou. To sú prešpekulované dezerty, dlho zrejúce kvalitné vína, cestoviny všetkých farieb, tvarov a veľkostí, chutné syry a sušené prosciutto. Jednoducho báseň pre naše chuťové bunky.