Oregano pozná každá gazdinka aj kuchár. Možno niečo hovorí aj úplným kulinárskym antitalentom. Málokto však vie, že nejde len o ochucovadlo, ktoré temperamentní Taliani používajú na každú pizzu.
Obľúbené nie je len v Taliansku. Mexičania ho používajú ako súčasť chilli prášku, Turci ho podávajú k jedlám ako my soľ, na Filipínach je zasa považované za liečivú bylinku. Ak vás nabudúce bude trápiť kašeľ, vyskúšajte oregano.
Zelené lístky obľúbeného korenia v sebe ukrývajú viac než 80 výživových látok. Nájdeme v ňom vitamín K, vitamín C a tiež nenasýtené mastné kyseliny. Rovnako disponuje vápnikom, železom a mangánom a 2 polievkové lyžice predstavujú 5% dennej dávky vlákniny.
Známa korenina je však aj liečivom. V antickom období malo vraj dokonca magickú moc. Používalo sa proti všetkým chorobám a dokonca aj ako afrodiziakum. Hoci je oregano obľúbené najmä v Stredomorí, v skutočnosti pochádza z Afriky, kde sa používalo proti infekciám. V dnešnej dobe sa používa pri problémoch s dýchaním, nachladnutí či kašli. Pomáha aj pri nadúvaní a nechuti do jedla.