Giuliano

"P" ako Taliansko

Talianska kuchyňa, talianske víno, talianska kultúra a umenie. Taliani patria medzi všestranných  ľudí a do čoho sa pustia, to sa im podarí. Sú skvelými vinármi, maliarmi, sochármi a najmä kuchármi. Tradície Talianska siahajú ďaleko, a najmä tie kulinárske.

Medzi tradičné talianske jedlá radíme rozličné potraviny. Tie nasledujúce majú spoločné svoje poradie v abecede a to, že kulinárske umenie z „čižmového“ ostrova si bez nich už nevieme ani predstaviť.

Keď sa povie Taliansko, automaticky si predstavíme horu pizze a cestovín, alebo ako sa im hovorí medzinárodne - pasta. Tie tvoria základ tejto gastronómie napriek tomu, že prvá pizza vznikla v Grécku. Tieto dva chody, ktoré si dnes môžeme objednať už hádam všade, sú mnohokrát pripravované s obľúbeným prosciuttom, pomodoro omáčkou či parmezánom. Veľkú časť jedál od hádavého národa tvoria aj pesce, teda ryby. Málokto tuší aj to, že klasická kukuričná kaša, polenta, pochádza z Talianska. Pôvodne to bolo jedlo chudobných, dnes ho do svojich jedálničkov zaraďujú všetci.

Mnohí milujeme aj tradičné talianske dezerty. Hoci je najznámejší tiramisu a talianske „gelato“, nemenej chutná a známa je krémovo-želatínová pannacotta preliata malinovým dipom či tradičná talianska bábovka panettone, ktorá je súčasťou najmä vianočných sviatkov.