Cestoviny patria k najobľúbenejším jedlám. Ich príprava je pomerne jednoduchá, no aj napriek tomu sa dopúšťame niektorých chýb, ktoré by nám Taliani neodpustili. Zaujímavosťou je, že cestoviny v Taliansku nefigurujú ako príloha, ale výlučne ako hlavné jedlo.
-
Olej – mýtus, ktorý medzi ľuďmi koluje už roky. Olej má zabezpečiť to, že sa cestoviny nebudú lepiť. Taliani tento „trik“ rozhodne nevyužívajú. Podľa nich je najdôležitejšie, aby sa cestoviny varili v dostatočnom množstve vody a s dostatkom soli. Kvalitný olivový olej môžeme aplikovať na hotové cestoviny.
-
Soľ – bežne pridávame do vody. Dôležité je ale pridať ju v tom správnom momente, a to vtedy, keď voda zovrie.
-
Hrniec – je základom pre varenie. Pri cestovinách je podstatná jeho veľkosť. Na 100g cestovín je totiž potrebný 1l vody.
-
Miešanie – zabezpečí, že cestoviny nebudú prichytené na dne hrnca. Cestoviny premiešajte a prikryte pokrievkou, aby mohla voda opäť zovrieť. Toto opakujete niekoľkokrát.
-
Varenie – správne uvarené cestoviny sú „al dente“. Nemali by byť rozvarené, pretože ešte „dôjdu“. Každý typ cestovín má svoju odporúčanú dobu varenia. Aby sme ich uvarili správne, mali by sme ich scediť približne o 2-3 minúty skôr ako sa uvádza na ich obale.