Giuliano

5 najrozšírenejších druhov olív, ktoré sú v Taliansku „numero uno“

5 najrozšírenejších druhov olív, ktoré sú v Taliansku „numero uno“

Talianska kuchyňa je jednou z najpopulárnejších na svete. Ale v čom spočíva jej tajomstvo? Samozrejme, že vo výnimočnej chuti! Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé prípravy či príliš prekombinované chute, to je v Taliansku zásadou číslo jeden. Tamojšie jedlá robia výnimočnými predovšetkým aromatické bylinky a čerstvá zelenina – baklažány, kapary či olivy.

Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom, najmä v oblasti Istrie, Pyrenejského, Apeninského a Peloponézskeho polostrova. Sú tiež významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa a jódu. Olivy sa hodia doslova ku všetkému a pri správnej príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute  - horkú, kyslú, slanú a sladkú. Výborne chutia s cestovinami, chrumkavou bruschettou alebo v kombinácii s lososom, či k vínu s kúskami vyzretého talianskeho syra. Prinášame vám 5 najznámejších druhov olív, ktoré kraľujú na talianskom, ale aj slovenskom trhu.

Picholine

Picholine, sú pôvodne francúzske olivy, známe svojou prenikavou zelenou farbou, a taktiež svojou krehkosťou a šťavnatosťou. Majú jemnú príchuť vlašských orechov a anízu. Vďaka svojmu elegantnému výzoru sú viac než vhodné na čerstvé servírovanie, na spôsob predjedla alebo k miešanému drinku Martini.

Castelvetrano

Olivy, ktoré sú najviac prítomné v talianskej kuchyni. Svojou jasno zelenou farbou a krémovou chuťou s maslovou dužinou sú označované ako sladké olivy. Tieto olivy pochádzajú zo Sicílie. Najlepšie chutia so syrom z ovčieho mlieka alebo s mladým bielym vínom.

Kalamata

Najobľúbenejšia stolová oliva. Populárna Kalamata má hlbokú fialovú farbu, pevnú lesklú šupku a dokonalý mandľový tvar. Zvyčajne sa uchováva a fermentuje vo vínnom octe, červenom víne alebo olivovom oleji. Táto odroda je skvelá v rôznych tapenádach, gréckych šalátoch, kus-kus šalátoch, ale aj v jedlách z morských plodov.

Manzanilla

Táto známa oválna oliva pochádzajúca zo Španielska je známa vďaka svojej chrumkavej textúre a mierne dymovej príchutí mandlí. Často bývajú plnené sladkou čili papričkou, cesnakom alebo olivovým olejom. Najlepšie sú však podávané ako predjedlo s chrumkavým chlebom.

Beldi

Maroko produkuje stovky odrôd olív, vyváža však len niekoľko. Ak sa dostanete k tomuto druhu olív, máte naozaj šťastie. Sú sušené a majú nadmieru intenzívnu až divokú chuť. Najlepšie sú podávané v šalátoch alebo pokvapkané kvalitným olivovým olejom či s pečenými paprikami.