Talianska kuchyňa si našla svojich zástancov po celom svete. Medzi najhlavnejšie ingrediencie patrí práve paradajka, ktorá sa dá spracovať na toľko fantastických spôsobov – čerstvá, smažená, varená i pečená. Objavuje sa snáď vo všetkých kuchyniach sveta, a aj keby ste dnes začali variť len s paradajkami, nestihnete vyskúšať všetky recepty, ktoré táto zelenina ponúka. Nebudeme však rozoberať všetky druhy paradajok, ktoré existujú. Prinášame vám 5 nezvyčajných druhov.
Čierna cherry paradajka
Tento čierny druh cherry paradajky bol vypestovaný na Floride. Okrem mimoriadnych tmavých farieb je známa svojimi zemitými chuťami. Medzi všetkými farbami sú čierne paradajky požehnané najsilnejšou chuťou a sú obľúbené medzi fanúšikmi rajčín. Jej dokonale okrúhle, tmavé plody s bohatou sladkou chuťou sú vhodné do ražniči, šalátov alebo len na rýchlu ochutnávku priamo v záhrade.
Paradajka Sun Gold
Vypestujte si túto paradajku a budete si vychutnávať plod s výbušne sladkou chuťou. Tento druh paradajky je jeden z najsladších druhov. Počkajte si na výber plodov v najtmavšom odtieni a zažijete bohatú, sladkú a ovocnú chuť. Najideálnejšia je v zeleninových alebo ovocných šalátoch.
Cherry paradajky Indigo
Obohaťte svoju záhradu touto pútavou fialovou paradajkou, ktorej vynikne pigment pri vystavení slnečnému žiareniu. Fialová šupka sa môže pochváliť vysokými hladinami antokyanínu, zlúčeninám bojujúcim proti chorobám, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine, znižujú zápal a spomaľujú proces starnutia. Paradajky sú zrelé, keď sa šupka zmení z lesklej modrofialovej na tmavú purpurovohnedú farbu a dno plodov sa zmení zo zelenej na červenú.
Paradajka Lemon Boy
Pútavá paradajka s nádhernou žltoslnečnou farbou a chuťou. V súčasnosti je to jedna z najpopulárnejších odrôd žltých paradajok. Pomáha bojovať proti chorobám. Najčastejšie sa pridáva do šalátov. Vzhľadom na jej jedinečný vzhľad a chuť sa konzumuje čerstvá, ale samozrejme môže byť konzervovaná alebo dusená. Pri sušení si zachováva vynikajúcu chuť.
Paradajka Black Prince
Táto paradajka granátovej farby pochádza zo Sibíru. V národných chuťových testoch sa dostala do prvej desiatky. Je známa bohatou, sladkou chuťou a šťavnatosťou. Väčšina odrôd paradajok sa pestuje pre bežnú konzumáciu alebo ako pasta na varenie. Čierny princ je cenný pre obe použitia. Mnohí kuchári si ju vyberajú na výrobu pizze alebo cestovín. Dobrá je i na prípravu sendvičov alebo len tak jedená z ruky. Povesť vraví, že najtmavšia paradajka často vyhráva súťaže chuti.