Giuliano

3 zaujímavé teórie o pôvode talianskych cestovín Carbonara

3 zaujímavé teórie o pôvode talianskych cestovín Carbonara

Vynikajúce, ale pritom tak jednoduché, to sú obľúbené talianske cestoviny Carbonara, známe tiež pod talianskym názvom „Pasta Carbonara“. Ide o cestoviny pozostávajúce zo štyroch základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. O ich pravom pôvode však vedú kulinárski historici nejasné debaty už pár desaťročí. My vám predstavujeme 3 najzaujímavejšie teórie o ich pôvode.

Carbon, Carbonari, Carbonara

Vôbec prvá hypotéza sa sťahovala na etymológiu talianskeho slova „carbon“, pod ktorým môžeme rozumieť uhlie, z ktorého je odvodené ďalšie talianske slovo „carbonari“. Carbonari však neboli len akýsi baníci ťažiaci uhlie, ale predovšetkým pracovníci, resp. robotníci, ktorí hlboko v talianskych horách vyrábali drevené uhlie. Pri svojej práci títo silní chlapi spotrebovali omnoho viac energie ako bežný človek, a tak vyžadovali aj oveľa vyšší kalorický príjem. Riešením ich problému mali byť práve cestoviny Carbonara, ktoré sú jednoduché, rýchle, no najmä bohaté na tuky, sacharidy a bielkoviny.

Americká teória vajec a slaniny

Podľa tejto teórie sa za pôvodných objaviteľov pasta Carbonara považujú americkí vojaci, ktorí v čase druhej svetovej vojny a okupácie Talianska, v rokoch 1944 až 1950, dostávali potravinové zásoby obsahujúce prevažne práškové vajcia a sušenú slaninu. Aby sa vyhli monotónnosti konzumácie obmedzených surovín, rozhodli sa ich kombinovať so všade prítomnými a ľahko dostupnými talianskymi cestovinami. A tak vznikli cestoviny Carbonara! Alebo žeby nie?! Táto teória má svoje nedostatky, a to najmä fakt, že cestoviny Carbonara, resp. cestoviny s vajcom a slaninou boli Talianom známe už dávno pred vojnou.

„Co caso e ova sbattute“ – so syrom a šľahanými vajcami

Tretia hypotéza hovorí o tom, že cestoviny Carbonara (tak ako skoro každé moderné talianske jedlo) vznikli v meste Neapol, o čom svedčí druhé vydanie úspešnej talianskej kuchárskej knihy Cavalcanti s podtitulom Domáce varenie v neapolitánskom dialekte z roku 1839. Práve v tejto knihe sa rubrika „rýchle cestoviny“ venuje príprave makarónov so syrom a šľahanými vajcami na spôsob rôznych variácií, medzi ktorými neodmysliteľne patrila slanina, resp. talianska pancetta či šunka prosciutto.