Giuliano

Pecorino – tradičný taliansky ovčí syr

Pecorino – tradičný taliansky ovčí syr

Spolu s talianskymi syrmi Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Mozarellou di Bufala, ricotou či mascarpone je Pecorino najchutnejším a najznámejším syrom nielen v Taliansku, ale na celom svete. Vyrába sa výhradne z ovčieho mlieka, ktoré spolu s dlhým procesom zrenia vytvára intenzívnu a jedinečnú sladkastú arómu. Výnimočnosť chuti a pôvod syra Pecorino je to, prečo tento syr vyhľadávajú milovníci kvalitných syrov na celom svete.

Toto sú tri najznámejšie a najdostupnejšie druhy Pecorino:

Pecorino Toscano

Vyrába sa výlučne z ovčieho syra a je mäkkej až polotvrdej konzistencie. Okraj syra pokrýva svetložltá až žltá kôra, ktorá sa môže líšiť vzhľadom. Predáva sa predovšetkým v kompaktných valcovitých kolieskach, resp. blokoch vážiacich od 200g až do 3kg. Má jemne sladkú, a preto sa dokonale hodí k surovej alebo pečenej zelenine, figám alebo strukovinám. U tohto druhu Pecorina platí, že čím je starší, tým je intenzívnejší a lepší, takže ho je možné podávať aj k ovocným kompótom, sušenému ovociu, orieškom a k vínu Chianti Classico.

Pecorino Romano

Pecorino Romano je tvrdý syr vyrábaný z čerstvého ovčieho mlieka, ktorý pochádza výhradne z regiónov Lazio, Sardínia a toskánskej provincie Grosseto. Jeho tenká kôra je slonovinovej až slamenej farby, čo do veľkej miery ovplyvňuje proces zrenia. Pokiaľ ide o jeho chuť, tá je oproti Pecorino Toscano oveľa intenzívnejšia, pikantná a predovšetkým slaná. Aj tu platí pravidlo – čím starší, tým ostrejší a intenzívnejší. Ako mladý syr sa bežne podáva ku grilovanej zelenine, zeleninovým alebo ovocným šalátom, avšak čím je starší, tým sa lepšie hodí k slanému pečivu, cestovinám alebo krémovým rizotám. Jeho jedinečnú chuť môžete oceniť aj s vínami Cabernet Sauvignon a Sovrana Barbera d´Alba.

Pecorino Sardo

Vyrába sa z pasterizovaného sardínskeho ovčieho mlieka, a to hneď v dvoch verziách – čerstvý a zrelý, odležaný syr. Kôra je hladká, hustá a u starších syroch žltá až hnedastá. Má veľmi silnú, ale príjemne ostrú arómu. Hodí sa najmä k čerstvej zelenine, cestovinám alebo tradičným sardínskym vínam ako je Cannonau a Vermentino.