Lasagne – jedlo, ktoré by ste určite nemali vynechať pri návšteve Talianska. O tomto druhu jedla počul a ochutnal ho snáď každý. Cestoviny zapekané v miske sú pre mnohých milovníkov talianskej gastronómie základom kulinárstva.
Lasagne - pochúťka, ktorá bežne pozostáva z niekoľkých vrstiev tenkých širokých cestovín preložených mäsom, syrom a rôznymi druhmi omáčok ako je ragú, bešamel alebo paradajka omáčka, je nielen na apeninskom poloostrove veľmi dobre známa.
História
Lasagne vznikli, ako je známe, v Taliansku. Zrod tohto jedla sa pripisuje mestu Neapol. Prvý zaznamenaný recept bol objavený na začiatku 14. storočia. Lasagne ako ich poznáme dnes mali len malú podobnosť s pôvodnými. Obsahovali kvasené cesto posypané syrom a korením, ktoré sa pieklo v peci.
Druhy
Ako mnohé iné jedlá, aj lasagne majú rôzne varianty prípravy. Tradičné lasagne di carnevale sú prekladané miestnou klobásou, malými smaženými mäsovými guľkami či karbonátkami, vajcami, ricottou či mozzarellou a omáčkou ragú.
Lasagne al forno, obsahujú ragú a bešamel omáčku, ktorá zodpovedá najbežnejšej verzii jedla mimo Talianska. V iných regiónoch sa môžu lasagne vyrábať rôznymi kombináciami ricotty alebo mozzarelly, paradajkovej omáčky, rôznych druhov mäsa (napr. mletého hovädzieho, bravčového alebo kuracieho), rôznej zeleniny (napr. špenát, cuketa, olivy, huby) s vínom, cesnakom, cibuľou a oreganom. Vo všetkých prípadoch sú lasagne pečené v peci (al forno).