Schiaccata je to jedna z variant obľúbeného talianskeho foccacia. Je to výnimočný druh chlebu. A čím je taký výnimočný? Najmä tým, že sa nevaľká. Cesto jednoducho položíte na plech a naťahujete do všetkých svetových strán. Ďalšou výhodou je, že je nenáročný na suroviny. Všetko, čo potrebujete, nájdete v každej domácnosti. Stačí vám len lyžička cukru, múka, olej, soľ, kvások, voda a môžete sa pustiť do prípravy.
Príprava
Táto pochúťka sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Prvý spôsob je vyťahať ju do čo najtenšej podoby. Niekedy sú také tenké, že pripomínajú skôr snack ako chlieb. Avšak to vôbec nevadí. Stačí k nej pridať jednoduchý dressing a pochúťka je na svete. Druhý spôsob robí zo schiacciaty elegantné predjedlo. Vytvarujete ju do strednej hrúbky a jemné rezy v strede naplňte mäsom. Verím, že tejto delikatese sa poteší každý hosť. Ďalší spôsob je tradičný. Schiaccata sa pripraví tak, aby mala krehký povrch a polomäkkú kôrku. Taliani vravia, že cesto s gumovou konzistenciou je polovica cesty na výrobu správnej schiaccaty. A pre ešte lepšiu chuť a stráviteľnosť vám odporúčame robiť ju z kvalitne spracovanej múky. Takže - môj tip pre ideálny večer? Schiacciata, pohár kvalitného bieleho talianskeho vína a sviečky. Na zdravie!