Giuliano

Ricotta - zdravá delikatesa

Ricotta - zdravá delikatesa

Pre tých, ktorí ešte nepočuli o ricotte, vám najprv prezradím, čo to ricotta vlastne je. 
Ricotta je čerstvý syr s všestranným gastronomickým použitím a bezkonkurenčnými nutričnými vlastnosťami. Čaro tejto bezkonkurenčnej syrovej pochúťky začali objavovať už starí Egypťania a Sumeri. Aj keď pravú slávu zožala až v stredoveku, celý svet ju miluje dodnes. A prečo je taká úžasná? Pre všetko!
Vďaka svojej jemnej mliečnej chuti ju obľubujú deti, dospelí a nepohrdne ňou určite ani vaša babička. Tá moja by vám ju so spokojným úsmevom podala s trochou cukru a kakaa. Napriek tomu, že toto je nepriestrelná gastronomická kombinácia, ja si ju rada dochutím hŕstkou orechov a kvapkou (možno dvoma) šľahačky. A viete čo je najlepšie? Po následnej kombinácií nemusíte mať ani na sekundu výčitky. Aby superlatív nebolo málo, táto dobrota je k tomu všetkému ešte aj zdravá! 
Ricotta je bohatá na proteíny, obsahuje ideálne množstvo vápniku a minimálne množstvo tukov a kalórií. Takže ak držíte nízkokalorickú diétu, táto syrová pochúťka je pre vás tou správnou voľbou.
Čerstvosť nadovšetko
Avšak pozor! Vzhľadom na čerstvosť je táto pochúťka veľmi chúlostivým výrobkom. Odporúča sa spotrebovať ju behom pár dní. No nezúfajte. Ak chcete jej trvanlivosť predĺžiť, môžete ju zapracovať do vareného jedla. Tepelná úprava totiž predlžuje jej trvanlivosť. 
Použitie
Rozmýšľate teraz, čo môžete z ricotty pripraviť? Hm, čo tak nátierka? Stačí pridať kvapku oleja, soľ, korenie, čerstvé bylinky podľa vlastného gusta a je hotovo. Predjedlo? Vezmite šafrán, ricottu, kvapku oleja, za hrsť cestovín a nenáročný chutný predkrm je hotový. A keďže mne chutí najviac nasladko, odporúčam ju zmiešať s bielym jogurtom a dať ju do pohára s troma až štyrmi druhmi šťavnatého ovocia podľa vlastného výberu. Nech vám chutí!