Giuliano

Arancini – oranžová chuťovka

Arancini – oranžová chuťovka

Pravdepodobne ste už o nich počuli. Ryžové guličky známe nielen na Apeninskom polostrove, ale aj vo svete. Ľudí si získali svojou jednoduchou prípravou, okrúhlym tvarom, ale najmä svojou rozmanitou chuťou, ktorá vzniká vďaka rôznym druhom plniek, ktorými môžeme tieto guličky naplniť. 
Kde vznikli?
Arancini sú plnené ryžové guličky obalené v chlebovej strúhanke a hlboko vyprážané. Táto chuťovka pochádza z 10.storočia zo Sicílie, v čase, keď bol ostrov pod arabskou vládou.   
V mestách Palermo a Trapani na Sicílii sú arancini tradičným jedlom na sviatok Svätej Lucie, ktorý pripadá na 13. december. V tento deň sa neje chlieb ani cestoviny. Práve tento sviatok je pre Talianov pripomienkou ukončenia veľkého hladomoru v roku 1646, kedy práve na deň Svätej Lucie prišli do mesta dodávky obilia a tak ukončili krutý hladomor.
Variácie
V útulných talianskych kaviarňach a reštauráciách sa stretnete najčastejšie s tradičným variantom arancini. Dá sa povedať, že existujú dva hlavné druhy arancini. Prvý má úplne okrúhly tvar. Je plnený ragu omáčkou z mäsa, mozzarelly a hrášku. Druhý variant sa nazýva al burro ("s maslom") a má dlhší hruškovitý tvar a je naplnený kockami mozzarelly, prosciuttom a strúhaným syrom. V sicílskom meste Catania patria medzi najpopulárnejšie Arancino alla Norma (s baklažánom) a verzia s pistáciami Bronte. V iných regiónoch môžu náplne obsahovať huby, klobásu, gorgonzolu, kuracie mäso, ryby a dokonca aj kalamáre.
V rímskej kuchyni sú plnky podobné, ale najčastejšie však guličky nájdeme plnené syrom. V Neapole sa ryžové guličky nazývajú pall'e riso. 
Arancini a literatúra
Kto by to bol povedal, že také nenápadné jedlo ako ryžové guličky sa do povedomia verejnosti dostanú vďaka literatúre. Konkrétne ide o postavu inšpektora Montalbana, je to hlavná postava detektívnych románov Andrey Camilleriovej. Práve tento inšpektor je známym milovníkom arancini. Úspech knižnej série a televíznej adaptácie prispela k tomu, aby sa toto jedlo zoznámilo mimo Talianska. 
Populárne jedlo 
Dnes, s narastajúcou popularitou tohto jedla v modernej talianskej kultúre, arancini nájdete nielen v reštauráciách, ale aj vo väčšine sicílskych potravín po celý rok, a to najmä v Palerme, Messine a v meste Catania. 
Arancini sú už niekoľko storočí súčasťou tradičnej južanskej kuchyne.