Taliansky dezert panettone pripomína sladký chlieb alebo bábovku. Taliani ho zvyknú pripravovať na Vianoce alebo pri príležitosti osláv Nového roku. V našich končinách je známy ako sladké pečivo, ktoré nájdeme v pekárňach alebo v cukrárňach. Taliani si pre panettone tiež radi zájdu do obchodu. Podľa štatistík, talianski výrobcovia potravín a pekárne vyprodukujú v období Vianoc koláče panettone a pandoro v hodnote 579 miliónov eur.
Druhy
Taliani na tento koláč nedajú dopustiť a nie je sa čomu čudovať. Panettone je veľmi ľahký a jednoduchý dezert, ktorý si môžete dochutiť podľa svojich predstáv. Najčastejšie sa pri príprave do cesta pridávajú hrozienka alebo kúsky čokolády. Stretnúť sa však môžete aj s čokoládovým, škoricovým či orechovým panettone.
Vznik
Počiatky tohto koláča siahajú až do starej rímskej ríše, kde starí Rimania sladili kvasený koláč medom. V 18.storočí sa panettone ako dezert začal spájať s Vianocami a Taliani ho nazývali „Pane di Tono“, čo v preklade znamená luxusný koláč. Oficiálne sa však uvádza, že panettone pochádza z Milána. V tomto meste sa od roku 2013 koná súťaž o najlepší panettone recept.
Panettone je...
Panettone je koláč z kysnutého cesta a nie je náročný na prípravu. Možno aj preto si získal priaznivcov nielen v Taliansku, ale po celom svete. Veľmi populárny je v Latinskej Amerike, Austrálii a od roku 2011 aj vo Veľkej Británii. Postupne sa panettone stáva populárny aj u nás. Aj slovenské gazdinky už poznajú množstvo receptov ako tento dezert pripraviť čo najlepšie. Panettone je ideálny ku káve alebo čaju, môžete ho jesť samostatne alebo s trochou džemu, či čokoládovej nátierky.