Nezastupiteľné miesto v talianskej gastronómii má aj ovocie, a to konkrétne bergamot. Tento citrus dorastá do veľkosti pomaranča a má farbu podobnú citrónu. Je populárny najmä pre svoju kyslú chuť a výraznú vôňu.
Použitie
V kuchyni sa bergamot určite tiež nestratí. Môžete ho použiť na prípravu osviežujúcej limonády a jeho kyslastá chuť sa skvelo hodí k sladkej chuti pomaranča, malín alebo jahôd. Limonádu z tohto citrusu môžete dochutiť aj medovkou alebo levanduľou. Milovníci kyslých jedál určite ocenia marmeládu z tohto citrusu, ktorá je veľmi populárna. Hoci bergamot pochádza z Talianska, má nezastupiteľné miesto aj v legendárnom anglickom čaji Earl Grey. Jeho citrusová chuť zjemňuje a skvelo dopĺňa trpkú chuť tohto čierneho čaju.
Zdroj vitamínov
Bergamot je doslova nabitý vitamínmi B1, C a K. Pôsobí protizápalovo a antimykoticky a tiež má veľmi silné detoxikačné účinky. Je veľmi účinný pri liečbe astmy, ekzému, alergie, akné a tiež pri odstraňovaní jaziev a strií.
Práve vďaka svojim pozitívnym účinkom a svojej nezameniteľnej vôni je obľúbenou ingredienciou nielen pri varení, ale aj v kozmetike. Esencia z bergamotového oleja sa často používa ako prímes do sprchových gélov, telových krémov alebo mydiel. Je zvlášť vhodný pre suchú pokožku, ktorej pomáha udržiavať vlahu a vracia jej jemnosť. Používa sa aj na výrobu masážnych olejov, pretože jeho svieža vôňa upokojuje a pomáha odstraňovať stres.
Zaujímavosťou je, že 80% celkovej produkcie bergamotu sa pestuje v Taliansku, v časti Kalábria. Vo veľkom sa bergamot ešte pestuje v južnom Francúzsku a na Pobreží Slonoviny.