Talianska špecialita panna cotta je dôkazom toho, že pri príprave lahodného dezertu nepotrebujete stráviť dlhé hodiny. Po celom svete preslávená panna cotta pripomína svojou konzistenciou stuhnutý puding alebo želatínu s veľmi jemnou konzistenciou.
Príprava a servírovanie
Na prípravu dezertu, ktorý obľubujú gurmáni po celom svete, potrebujete iba štyri základné ingrediencie – smotanu, želatínu, mlieko a cukor. Tieto ingrediencie sú následne zmiešané a varené vo vodnom kúpeli až kým sa úplne nespoja. Vzniknutá kaša sa nalieva buď do formičiek, alebo sklenených pohárov a na niekoľko hodín sa uloží do chladničky. Vo výsledku si dezert môžete dochutiť podľa toho, čo máte radi. Najčastejšie sa panna cotta podáva s lesným ovocím, karamelom, čokoládou alebo ovocnou polevou. Známa a veľmi chutná je aj kombinácia so škoricou, kávou alebo medom. Stretnúť sa môžete aj s panna cottou, ktorá je dochutená bylinkami, ako napríklad levanduľa alebo mäta.
História
O histórii vzniku tohto dezertu sa toho veľa nevie. Nielen, že sa nevie, kto panna cottu vynašiel, taktiež nie je známe kedy. Odhaduje sa, že recept vznikol okolo roku 1900 v talianskom regióne Piedmont. V roku 1990 sa panna cotta ako dezert preslávila v Amerike, kde bola prezentovaná ako luxusný dezert pre vyššie spoločenské vrstvy. Aj dnes nájdete panna cottu hlavne v tých vyberanejších reštauráciách a kaviarňach. Hoci je recept na prípravu tohto lahodného dezertu veľmi jednoduchý, je dôležité zachovať správny pomer hlavných prísad a dochucujúcich ingrediencií. Aj tento jednoduchý dezert musí byť pripravovaný s citom a láskou. Keď si však dáte záležať, panna cotta bude dezertom, ktorému neodoláte v žiadnej situácii.