Giuliano

Panna cotta – v jednoduchosti je chuť

Panna cotta – v jednoduchosti je chuť

Talianska špecialita panna cotta je dôkazom toho, že pri príprave lahodného dezertu nepotrebujete stráviť dlhé hodiny. Po celom svete preslávená panna cotta pripomína svojou konzistenciou stuhnutý puding alebo želatínu s veľmi jemnou konzistenciou. 
Príprava a servírovanie 
Na prípravu dezertu, ktorý obľubujú gurmáni po celom svete, potrebujete iba štyri základné ingrediencie – smotanu, želatínu, mlieko a cukor. Tieto ingrediencie sú následne zmiešané a varené vo vodnom kúpeli až kým sa úplne nespoja. Vzniknutá kaša sa nalieva buď do formičiek, alebo sklenených pohárov a na niekoľko hodín sa uloží do chladničky. Vo výsledku si dezert môžete dochutiť podľa toho, čo máte radi. Najčastejšie sa panna cotta podáva s lesným ovocím, karamelom, čokoládou alebo ovocnou polevou. Známa a veľmi chutná je aj kombinácia so škoricou, kávou alebo medom. Stretnúť sa môžete aj s panna cottou, ktorá je dochutená bylinkami, ako napríklad levanduľa alebo mäta.
História
O histórii vzniku tohto dezertu sa toho veľa nevie.  Nielen, že sa nevie, kto panna cottu vynašiel, taktiež nie je známe kedy. Odhaduje sa, že recept vznikol okolo roku 1900 v talianskom regióne Piedmont. V roku 1990 sa panna cotta ako dezert preslávila v Amerike, kde bola prezentovaná ako luxusný dezert pre vyššie spoločenské vrstvy. Aj dnes nájdete panna cottu hlavne v tých vyberanejších reštauráciách a kaviarňach. Hoci je recept na prípravu tohto lahodného dezertu veľmi jednoduchý, je dôležité zachovať správny pomer hlavných prísad a dochucujúcich ingrediencií. Aj tento jednoduchý dezert musí byť pripravovaný s citom a láskou. Keď si však dáte záležať, panna cotta bude dezertom, ktorému neodoláte v žiadnej situácii.