Giuliano

Bazalka – zázračný všeliek

Bazalka – zázračný všeliek

Talianska kuchyňa si svojich zástancov našla po celom svete. Je charakteristická najmä tým, že väčšina jedál pozostáva maximálne zo štyroch až ôsmych ingrediencií. Nezastupiteľné miesto medzi typickými talianskymi ingredienciami majú aj bylinky, a to najmä bazalka. Je hlavnou zložkou populárneho pesta a tiež neodmysliteľnou súčasťou pizze Margarita. 
Kde sa vzala?
Bazalka pochádza z Indie a do Európy sa dostala v 16.storočí. Pomenovanie pochádza z gréckeho "basalikos", čo v preklade znamená kráľovská. Naprieč rôznymi kultúrami má bazalka rôzne významy. V Mexiku je bazalka považovaná za talizman, ktorý nosí šťastie a bohatstvo. Starí Gréci ju používali ako vzácne korenie a liečili ňou uštipnutie hadom alebo škorpiónom. 
Do Európy bola bazalka privezená ako okrasná rastlina, dnes je však veľmi obľúbená pre množstvo pozitívnych účinkov, ktoré má na ľudský organizmus. V súčasnosti poznáme rôzne druhy bazalky. Medzi najznámejšie patrí bazalka pravá, bazalka posvätná a tiež bazalka thajská, citrónová či limetová.
Použitie
Bazalka má široké využitie. Je ideálna do šalátov, limonád či miešaných nápojov, alebo ako ochutenie jednotlivých príloh. Inými slovami, fantázií sa medze nekladú. Jej silná korenistá chuť so sladkým podtónom nepokazí žiadne jedlo. Aj preto si ju Taliani zamilovali a stala sa ich obľúbenou ingredienciou. 
Bazalka je taktiež aj obľúbené prírodné antidepresívum. Znižuje napätie, stres a pomáha sa nám dostať do pohody. Taktiež pomáha pri nespavosti, migrénach, žalúdočných kŕčoch a chrípke. Konzumácia bazalky je taktiež mimoriadne prospešná aj pre trávenie, pomáha odbúravať tuky a zrýchľuje metabolizmus.
TIP: Bazalku môžete použiť aj ako prírodný repelent. Umiestnite kvetináč s bazalkou do okna a komáre sa vám budú oblúkom vyhýbať.