Ako nám už samotný nadpis prezrádza, fettuccine sú cestoviny z dielne talianskej kuchyne. Tieto cestoviny sú ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom. Ide o jeden z najstarších a najjednoduchších spôsobov prípravy cestovín.
Príbeh
Za vznikom fettuccine stojí zaujímavý príbeh. Oproti iným druhom cestovín poznáme toho, kto stojí za ich vznikom. Volal sa Alfredo de Lelio. Vlastnil malú reštauráciu na rímskej ulici Via della Scrofa. Krátko pred začiatkom prvej svetovej vojny bola jeho manželka Ines tehotná, čo jej spôsobovalo silné nechutenstvo a bolesti žalúdka. Alfredo ako dobrý manžel jej chcel situáciu uľahčiť, a tak jej urobil jednoduché cestoviny, polial ich maslom a zasypal parmezánom. Ines ich o tej doby jedla pravidelne a Alfredo ich časom zaradil aj na menu svojej reštaurácie.
Do sveta
Dva roky po tom, ako utíchli v Európe zbrane, bol v Taliansku na svadobnej ceste legendárny herec nemých filmov Douglas Fairbanks. So svojou manželkou a hereckou kolegyňou Mary Pickfordovou sa zastavil aj v Alfredovej reštaurácii. Ochutnali jeho cestoviny a zachutili im natoľko, že si vypýtali recept, ktorý vzali do Spojených štátov. Od tej doby sa v ich kuchyni objavovali pravidelne Alfredove fettuccine. Skromnému talianskému kuchárovi sa chceli zavďačiť, preto mu poslali svoju fotografiu v jeho reštaurácii. Súčasťou daru bola aj zlatá lužička a vidlička s vygravírovaným nápisom „Alfredovi, kráľovi rezancov“. O hollywoodskom dare napísali americkí aj talianski novinári a v Alfredovej malej reštaurácii si od tej doby podávali kľučky ďalšie slávne osobnosti. Radi sa nechávali zvečniť fotografom a steny reštaurácie sa plnili slávnymi tvárami.
Nová reštaurácia
V čase, keď sa Taliansko vzdávalo Spojencom, Alfredo predal svoju reštauráciu novému majiteľovi. Ten si, samozrejme, ponechal slávne meno aj fotografie. Alfredo so synom Armandom si na začiatku 50. rokov otvorili ďalšiu reštauráciu, ktorá stále patrí Alfredovým potomkom. V roku 1977 otvorili pobočku na mimoriadne lukratívnej adrese v New Yorku neďaleko Rockefellerovho centra. V týchto prevádzkach sa fettuccine naďalej kultivovali a tak dnes existuje nepreberné množstvo jeho variácií. Teda, v Amerike. Pre Talianov ostávajú Alfredove cestoviny stále iba rezance s maslom.