Giuliano

Prečo tak milujeme pizzu?

Prečo tak milujeme pizzu?

Pizza je považovaná za jeden z najrozšírenejších pokrmov vôbec. Je to aj kvôli jej všestrannosti, pohodliu a finančnej dostupnosti, no najmä ide, samozrejme, o jej bezkonkurenčnú chuť. To vy ako naši zákazníci určite dobre viete, a ak nie, je načase, aby ste to napravili a prišli ochutnať pizzu v Giuliano Pizzeria Ristorante.


Už ste niekedy rozmýšľali, prečo je tak ťažké odolať jej? Prečo si vždy musíte dať o trojuholník naviac? Prečo sa vám už len pri slove pizza začnú zbiehať sliny? Máme k tomu vedecké vysvetlenie. Odpoveď nájdete v našich chuťových pohárikoch. Ľudský jazyk rozoznáva 5 rôznych druhov chutí – sladké, kyslé, slané, horké a tzv. umami. Niektoré látky v jedle stimulujú naše chuťové bunky a to nás vedie k pocitu tých rôznych typov chutí. Napríklad sacharóza v potravinách nám umožňuje ochutnať sladkosť, kyselina chlorovodíková kyslú príchuť jedla, chlorid sodný spôsobuje slanosť a chinín pre zmenu horkosť. Čo je však príchuť umami?


Všetci máme všeobecnú predstavu, čo je sladké, slané, horké či kyslé, no príchuť umami je niečo špeciálne. Označenie pochádza z japončiny a v preklade znamená jednoducho „chutné“. To sa vysvetľuje ako bohaté a slané.


Chuť umami sa viaže ku glutamátu a ten zvyšuje chuť, čo zapríčiňuje, že ľudia priam bažia po pokrmoch s glutamátom. Niektoré potraviny ho prirodzene obsahujú, a práve tie kulinárski odborníci používajú ako prírodný zosilňovač chuti. Čím viac glutamátov v jedle, tým chutnejšie bude. Veľa ho obsahuje napríklad hovädzie, kuracie a bravčové mäso a ryby. Nebude asi prekvapením, že paradajky a starý syr, ktoré slúžia ako základ pizze, sú priam nabité glutamátom. Odborníci tvrdia, že potraviny s podobnými chuťovými látkami sa veľmi dobre spájajú a naše bunky sú z nich v extázy. Paradajky a syr mozzarella sa k sebe neskutočne hodia a to si môžete vyskúšať na vlastnej koži u nás v Giuliane a oddať sa chuti, ktorá vytvára závislosť.