Olivový olej tvorí už dlhé roky neodmysliteľnú súčasť talianskej kuchyne, a takisto našej kuchyne v Giuliane. Je známe, že olivový olej má doslova zázračné účinky na pokožku tela a zdravie organizmu. Obsahuje nielen vitamín E, vápnik a železo, ale je aj účinný antioxidant. V oblastiach okolo Stredozemného mora je olivový olej už štyritisíc rokov elixírom života. Patrí k najkvalitnejším rastlinným olejom. Sú v ňom zachované účinné látky, najmä ak je lisovaný za studena.
V Taliansku je olivový olej uctievaný a domáci si varenie bez neho nevedia ani predstaviť. Podobne ako skvelé vína, olivový olej sa tiež líši v závislosti od druhu olív a podnebia, pôdy a poveternostných podmienok, kde sa olivy pestovali. Dokonca aj chuť a vôňa oleja vyrobeného z olív toho istého stromu sa z roka na rok líši. Jedny z najlepších olivových olejov pochádzajú z Toskánska, Sicílie, Puglie a Ligúrie. Každý jeden má osobitnú charakteristickú chuť. Ďalšie vynikajúce olivové oleje sú vyrábané v Grécku, v niektorých oblastiach Španielska a Francúzsku.
Olivový olej je plný zdravých tukov, ktoré blahodárne pôsobia na naše telo. Tieto tuky znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu, ktorý roznáša tuk po tele. Navyše upevňujú zdravie srdcovo-cievneho systému a tiež sa veľmi ľahko spaľujú. Olivový olej dodáva zdravú energiu. Budete sa po ňom cítiť ako po energetickom nápoji, no zároveň vám tento životabudič prospeje.
Podľa spôsobu získavania oleja z plodov olivovníka, ktoré sú, mimochodom, ovocím, delíme oleje na rafinované a nerafinované, teda panenské. Hlavný rozdiel je v teplote pri lisovaní a úprave, pričom panenské oleje sú lisované za studena a bez akýchkoľvek ďalších chemických a tepelných zásahov.
My v Giuliano Pizzeria Ristorante používame ten najkvalitnejší taliansky olivový olej, aby sme vám našimi jedlami nielen pochutili, ale aj prospeli vášmu zdraviu. Ak chcete urobiť pre seba niečo dobré, príďte sa najesť k nám do Giuliana!