Parmezán je jeden z najznámejších syrov a jeho špecifickú sladko-kyslú chuť poznajú a uctievajú ľudia po celom svete. V krajine jeho pôvodu, v Taliansku, ho poznajú pod názvom parmigiano–reggiano alebo grana.
Parmezán je veľmi tvrdý syr pochádzajúci z malebnej oblasti kraja Emilia-Romagna. Tvarujú ho do chutne vyzerajúcich zavalitých bochníkov v tvare bubna. Navonok sú lesklé a majú zlatohnedú farbu. Na každom bochníku je vyrazené meno syra veľkými písmenami. Vnútro tejto dobroty má farbu zrelej slamy a vyznačuje sa krehkou, zrnitou a štiepateľnou štruktúrou, ktorá tvrdne až zrením. Syr sa veľmi ťažko krája nožom. Vôňa má arómu hrozienok a sušeného ovocia s vínom.Syr má hutnú a šťavnatú chuť so slaným nábojom, ktorá doznieva v ústach veľmi dlho.
Parmezán sa viac ako bežný syr, používa viacmenej ako dochucovadlo či korenie v rozmanitej a bohatej talianskej kuchyni. Najčastejšie ho postrúhame na hoblinky alebo jemný poprašok a môžeme smelo vylepšovať chuť, napríklad takého rizota. Možno ho použiť takmer všade. Vďačne sa snúbi s mäsom, zemiakmi, širokou škálou cestovín a je vhodný do šalátov či len tak k vínku a ovociu.