Priznajme si to, všetci milujeme Prosecco. Radi si ho dávame k špeciálnym príležitostiam, oslavám alebo len tak, aby nám bolo na svete lepšie. No nejde len o šumivé víno, ktoré výborne chutí. Je to taliansky národný nápoj s bohatou históriou. Čítajte ďalej a nabudúce si u nás v Giuliano pizzerii vychutnáte Prosecco o to viac. Tu je pár zaujímavostí, ktoré ste pravdepodobne o talianskom šumivom víne netušili.
Jeho minulosť siaha až do starovekého Ríma, kedy ho považovali za elixír života. Ten kto pil „šampanské“, bol považovaný za silného a temperamentného človeka s dlhým životom pred sebou.
Prosecco pochádza z malej dedinky s rovnomenným názvom pri meste Trieste. Slovo „prosecco“ je odvodené zo slovinského prozek a znamená cesta lesom. Dnes už sa nápoj vyrába vo väčšine vinárskych oblastí po celom Taliansku.
Vďaka metóde nádržového dokvášania je Prosecco cenovo dostupné. Ak by sa používala klasická výroba, nedoplatili by sme sa.
Rimania ho milovali, Taliani pokračovali v tradícii, no nikdy by nezískalo také meno vo svete, keby nebol Antonio Carpené. Ten ako prvý podrobil vínny mok druhému kvaseniu, vďaka ktorému má bublinky. Carpené Malvolti bolo prvým vinárstvom, ktoré začalo vyrábať Prosecco ako ho poznáme dnes.
V roku 2013 Prosecco porazilo svojho odvekého konkurenta - francúzske Champagne. V tom roku sa predalo 307 miliónov fliaš Prosecca a „iba“ 304 miliónov dobre známeho šampanského.
Tak čo, spravili sme vám chuť? V Giuliane ponúkame viacero druhov šumivého zázraku – Prosecco Frizante, Prosecco Conegliano Valdobbiadene a Prosecco Conegliano Valdobbiadene. Príďte na degustáciu tohto šumivého zázraku, určite si vás podmaní.