Rodiskom obľúbeného syra je južné Taliansko. Dôvod, prečo vlastne vznikol, je prekvapivo prozaický, teda aspoň sa tak traduje. Hovorí sa, že vznik mozzarelly bola vlastne nehoda so šťastným koncom. Taliansky výrobca syrov vraj zakopol a hrudka čerstvého syrového tvarohu mu padlia priamo do vriacej vody.
My sa prikláňame skôr k druhej možnosti. Mozzarella vznikla jednoducho z nutnosti. Chladenie syrov bolo kedysi veľmi zložité. Syry sa kvôli zlým podmienkam skladovania rýchlo kazili. To sa vyriešilo prostredníctvom procesu zohrievania a spriadania. Tým sa znížila kyslosť a zvýšila trvanlivosť a navyše sa zistilo, že táto „hmota“ je neuveriteľne chutná. Nech už to bolo akokoľvek, prvá zmienka o mozzarelle sa viaže už k 16. storočiu.
Názov „mozzarella“ je momentálne používaný pre viacero druhov talianskych syrov, ktorých výroba vyžaduje „točenie“ a potom „krájanie“. Krájanie je hlavnou podmienkou procesu. Aj talianske sloveso „mozzare“ znamená v preklade „rezať“.
Favorit medzi syrmi
Čerstvá mozzarella je zvyčajne bielej farby, no sfarbenie sa môže jemne líšiť v závislosti od sezóny výroby na jemne žltú. Odtieň sa viaže aj ku konkrétnej diéte, ktorú zvieraťu chovatelia naordinovali. Tento polomäkký syr býva tradične podávaný už deň po vyrobení, ale ak sa predáva vo vákuovo uzavretom obale, môže byť uchovaný v slanom náleve mesiac aj viac.
Lahodný syr z talianskej Kampánie je obľúbeným doplnkom množstva jedál, najmä cestovín a pizze, no môže byť podávaný aj jednoducho s plátkami paradajok a bazalkou v typickom talianskom „šaláte caprese“. Príďte na lahodnú mozzarellu aj k nám do Giuliana a dovoľte jej ulahodiť vašim zmyslom.