Giuliano

Svetová rarita s názvom „Bolognese“

Svetová rarita s názvom „Bolognese“

Omáčka Bolognese, nazývaná v Taliansku „ragú alla bolognese“ je mäsovo-paradajková omáčka pochádzajúca z Bologne, čo napovedá aj samotný názov. V talianskej kuchyni sa zvykne Bolognese používať spolu s cestovinami tagliatelle, ktoré sú obdĺžnikového tvaru alebo k cestovinovým plátom „lasagniam“.


Bolognese pripravujeme s láskou a božskou trpezlivosťou. Originálna omáčka zahŕňa množstvo kulinárskych techník ako charakteristické „soffritto“ z cibule, zeleru a mrkvy, rôzne typy hovädzieho mäsa a jemne nasekané bravčové mäsko. Na záver je pridaný paradajkový koncentrát, aby zmes jemne bublala a postupne vznikla hustá chutná omáčka.


Prvý zachovaný recept na cestoviny na báze „ragú alla bolognese“ pochádza z konca 18. storočia z mestečka Imola, blízko Bologne. Objavili sa aj v kuchárskej knihe Pellegrina Artusiho z roku 1891. V súčastnosti existuje množstvo tradičných variácii tejto omáčky, takže v každej reštaurácii, ako aj u nás, majú svoju jedinečnú chuť.


Vo svete sa kombinácia špagiet s Bolognese omáčkou náramne osvedčila, preto ich ponúkame aj my v Giuliane a aj v rámci obľúbeného Lasagne Classico.