Ako napísal John Green v jednej zo svojich kníh: „Chcem, aby sa toto rizoto stalo osobou, aby som ho mohol zobrať do Las Vegas a vziať si ho za ženu.“ Podobnú lásku k tomuto výdatnému univerzálnemu pokrmu chová mnoho ľudí po celom svete. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, ale vyžaduje si trpezlivosť. Nájdete ho v domácich kuchyniach aj v najluxusnejších reštauráciách.
História rizota sa prirodzene viaže k výskytu ryže v Taliansku. Na dejinné súvislosti, ktoré viedli k objaveniu tejto potraviny na Európskom kontinente existuje veľa protichodných názorov. Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že ryžu Talianom a Španielom po prvýkrát predstavili Arabi ešte v stredoveku.
Obyvatelia zistili, že stredomorská vlhkosť je ideálna na pestovanie krátkozrnnej ryže. Popularita pokrmu potom rástla naprieč celým Talianskom najmä u bohatšej vrstvy, predovšetkým kvôli vtedy prehnanej cene. Postupne sa chýr o sypkom poklade z Ázie rozšíril do sveta a ryža sa stala dostupnejšou pre širšiu verejnosť.
Svoj lahodný osud naplnila v Miláne. Tomuto kulinárskemu regiónu panuje pomalé varenie a rizoto sa stalo najobľúbenejším lokálnym pokrmom. Miestni kladú dôraz na bohaté chute a koreniny, najmä šafrán, ktorým je táto oblasť známa. Takto vzniklo legendárne „Rizoto a la Miláno“. V takmer nezmenenej podobe sa zachovalo a podáva po celom svete.
Za lahodným kúskom krémovéj pochúťky už nemusíte cestovať na Apeninský polostrov. Ochutnajte ho u nás a pochopíte neodolateľnú túžbu všetkých fanúškov tohto fenomenálneho pokrmu.