Pizza bola od svojho zrodu jedlom chudobnej vrstvy. Pripravovala sa z obyčajného cesta, lacných paradajok a dala sa zjesť aj za pochodu. Začali ju prezývať „jedlo chudobných“. Veľký záujem o ňu sa chýril ďalej...
Dokonca aj ľudia z vyšších vrstiev cestovali do Neapolu z veľkých diaľok, aby ochutnali gastronomický fenomén. Pizza sa postupne rozšírila do celého Talianska. Z pouličných stánkov sa dostala do ponuky reštaurácií. Úplne prvou reštauráciou, ktorá zaradila pizzu do svojej ponuky je údajne Antica Pizzeria Port'Alba, ktorá stojí dodnes na tom istom mieste ako pri svojom otvorení.
Najväčší boom ale pizza, ako ju dnes poznáme, zažila až neskôr, v roku 1889. V neapolskej reštaurácii Pizzeria Pietro il Pizzaiolo, kuchár Raffaele Esposito vymyslel pizzu Margherita. Bolo to pri príležitosti návštevy kráľa Umberta I. a jeho manželky Margherity. Marinara zložená z paradajok, oregana, cesnaku a bazalky sa mu nezdala dostatočne nóbl. Rozhodol sa pleblejský cesnak nahradiť mozarellou a tým spustil reťazovú reakciu výroby syrovej pizze.
Nová pizza bola navyše odetá do talianskych farieb – zelená bazalka, biela mozarella a červené paradajky. Kráľovský pár bol celý bez seba a panovník dovolil, aby pizza niesla meno jeho manželky. Taliani dodnes tvrdia, že Margherita je jedinou pravou pizzou. Niektoré talianské reštaurácie, dbajúce na tradície dokonca odmietajú servírovať iné druhy pizze. To samozrejme nie je náš prípad, u nás si môžete vychutnať a dopriať pizzu na všetky možné spôsoby.