Ešte pred našim letopočtom si dávni predkovia piekli cestové placky na rozpálených kameňoch. Tieto placky sú považované za prvú pizzu vôbec. Recept tohto obľúbeného pokrmu je starý už tisícky rokov a niet divu, že sa zachoval až dodnes. Stredozemská foccacia, indické roti, grécka pita, nemecký flaamkuchen, pakistanský naan, palestínsky matzoh, turecké pide, či staroslovenský posúch – báleš, aj také názvy mala naša dnešná pizza. Čínania sa doteraz nazdávajú, že práve ich cibuľová placka je originálnym predchodcom pizze a taliani im ju skrátka „ukradli“.
Všetci ale vieme, že posúch a pizza sú dve odlišné veci, tak kde sa vzala pizza, ako ju poznáte v našej reštaurácii Giuliano? Kto by povedal, že za to vďačíme práve Kolumbovi, keď v roku 1492 objavil Ameriku. Nemohol tušiť, že tým zásadne ovplyvní aj európsku gastronómiu. Vďaka ti Krištof!
Okrem zemiakov sa totiž cez Atlantik priplavili aj paradajky pôvodom z Južnej Ameriky. Zo začiatku sa pestovali len okrasne z obavy, že by mohli byť jedovaté. No v legendárnom Neapole, rodisku pizze, ako ju dnes poznáme, sa odvážili a pastou z týchto paradajok potreli povrch cestovej placky. A bola pizza.