Giuliano

Rímska gastronómia #2

Rímska gastronómia #2

Čarovný Rím každoročne láka tisíce turistov do svojich zákutí. Romantika, prípitok s toskánskym vínom v reštaurácii neďaleko Kolosea. Jednoducho dokonalá idylka. Rímska kuchyňa však v sebe ukrýva viac ako len prechádzky romantickými uličkami.

V minulotýždňovom blogu ste sa mohli dočítať, že cestoviny patria k základu nielen celotalianskej, ale predovšetkým rímskej kuchyne. Nemenej dôležitý je však aj druhý chod, na ktorý nedajú Rimania dopustiť. Vážení, primo secondo!

Obyvatelia Ríma považujú za svoj tradičný druhý chod Saltimbocca alla romana, teda plátok teľacieho so šalviou a prosciuttom. Ak si chcete dopriať k jedlu aj prílohu, zmierte sa s tým, že v tomto ohľade sú Taliani striedmi, a tak si môžete vybrať pečené zemiaky, sezónnu zeleninu pripravenú na panvici alebo pečivo. V prípade, že sa rozhodnete pre pečivo, má to ešte jednu výhodu. Ak vám omáčka skutočne zachutí, môžete ju práve vďaka pečivu doslova vylízať z taniera. Taliani majú dokonca pre túto „aktivitu“ aj pomenovanie - fare la scarpetta, ku ktorému sa viažu dve teórie. Jedna sa spája s označením scarpetta (topánočka), a teda pečivo predstavuje topánku, na ktorú sa všetko nalepí. Druhá teória sa týka výrazu scarsetta, čo znamená chudoba a odkazuje na to, že chudobní boli spokojní aj so zvyškami.