Giuliano

Pizza pečená na dreve. Je naozaj tá naj?

Pizza pečená na dreve. Je naozaj tá naj?

Pojem pizza má už vyše tisícročnú tradíciu. Každý ju však robí inak a jej chuť závisí aj od toho, ako je talianska delikatesa pripravená. Medzi najstaršie spôsoby prípravy patrilo pečenie tenkého cesta na horúcom kameni. Dnes sa pripravuje buď klasicky v plynovej rúre alebo na dreve. Príprava na dreve je práve to, čo robí našu reštauráciu výnimočnou, pretože takto pripravená pizza chutí najlepšie!

História
I keď sa pojem pizza vyskytol prvýkrát v Neapole zhruba pred tisíckou rokov, starí Etruskovia piekli kysnuté cesto na horúcom kameni ešte dávno predtým. Tento pokrm nazývali focaccia a dochucovali ho všetkým, čo mali po ruke.

Pizza v plynovej rúre
Pečenie pizze v plynovej rúre môže byť pre začiatočníkov veľmi náročné. Takto pripravovaná pizza sa častokrát rýchlo vysuší a potom je príliš tvrdá. Podstatné je vyhriať rúru ešte pred vložením pizze na maximálnu teplotu a nepiecť ju príliš dlho. Stačí osem až desať minút.

Pizza na dreve
Skvelú chuť pizze vytvára v našej reštaurácii práve pečenie v kameninovej peci vykurovanej bukovým drevom. Pizza pripravená na dreve nie je vysušená, ale krásne chrumkavá. Cesto je tenučké a má nezameniteľnú chuť, na ktorú sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Presne tak, ako v Taliansku!